Usein kysyttyä hypnoosista - osa 1 - Leena Pakonen

Usein kysyttyä hypnoosista – osa 1

KirjoittanutPäivä 19/03/2018

Olen toiminut hypnoosiohjaajana vuodesta 2016 ja kohdannut monenlaisia ennakkokäsityksiä hypnoosista. Huomaan, että ihan samoja asioita olen pohtinut aikoinaan itsekin.

Ensimmäisen kokemukseni lavahypnoosista sain jo teini-iässä, ja olin silloin hypnoosiesityksessä mukana hypnotisoitavana. Kokemus oli sinänsä mielenkiintoinen, eikä onneksi lainkaan pelottava, mutta ehkä tuo show-meininki kuitenkin jäi arveluttamaan. Kestikin hyvän tovin ennen kuin mursin omia ennakkoluulojani riittävästi rohkaistuakseni opiskelemaan hypnoosiohjaajaksi.

Ajattelin kerätä koosteen kysymyksistä, joita asiakkaani usein kysyvät ja kertoa omat vastaukseni niihin. Ennakko-odotusten taustalla on usein käsitys lavahypnoosista, joka kuitenkin eroaa monin tavoin asiakastyönä tehtävästä hypnoosista. Toivon, että tästä on apua kun olet ensimmäistä kertaa harkitsemassa hypnoosia avuksi johonkin oman elämäsi haasteeseen. Kysymyksiä on paljon, joten olen jakanut ne useampaan osioon ja tässä niistä ensimmäinen.

Millainen tila hypnoosi on?

Hypnoosi on syvä keskittymisen tila, jossa ihminen syventyy omiin ajatuksiinsa, ja ulkomaailma ikäänkuin sulkeutuu hetkeksi ulkopuolelle.

Jokainen normaalin tajunnantilan omaava ihminen vaipuu tällaiseen tilaan päivittäin, eli "vaipuu omiin ajatuksiinsa". Hyviä esimerkkejä ovat autolla-ajo-hypnoosi ja elokuvan-katselu-hypnoosi. Näissäkin tilanteissa jokainen "havahtuu hereille" tarpeen niin vaatiessa.

Eli kyllä, sinäkin olet kokenut hypnoosin jo monta kertaa!

Ohjatulla hypnoosilla tavoitellaan tilaa, jossa päästään käsittelemään asioita alitajunnan tasolla. Pääsy alitajuntaan avautuu aivosähkökäyrän laskiessa alfa- ja theta-tasoille. Näille tasoille aikuiset pääsevät normaalisti juuri ennen nukahtamista, juuri heräämisen jälkeen sekä rentoutuessa tai meditoidessa.

Niinpä hypnoosiin ohjataan usein ensin rentoutumisen kautta, mutta se ei suinkaan ole aina pakollista. Samaan tilaan on mahdollista päästä myös keskittymisen ja syventymisen kautta, eli meditatiivisen tilan kautta.

Ohjatun hypnoosin etu on se, että sinulla on mukana ulkopuolinen ohjaaja ja opas, jonka tehtävä on auttaa sinua etenemään ratkaisukeskeisesti ajatustyössäsi. Ohjaaja auttaa avaamaan uusia näkökulmia ja muodostamaan uusia, positiivisempia ajatusmalleja ja toimintatapoja.

Koulutettu hypnoosiohjaaja on hypnoosikielen ammattilainen, joka osaa muodostaa oikeanlaiset, muutosta edistävät "ohjelmointilauseet" ja toimittaa ne turvallisesti alitajuntasi käyttöön. Tämä ohjelmointi perustuu aina ennalta yhdessä sovittuihin tavoitteisiin.

Mitä siellä alitajunnassa oikein on?

Alitajuntamme on autopilottimme, joka kerää syntymästämme asti tietoa kaikesta kokemastamme. Alitajuntaan tallentuvat toimintatavat ja ajatusmallit ohjaavat kaikkea mitä päivittäin teemme, silloinkin kun emme ole siitä ihan täysin tietoisia.

Autopilottiimme päätyvät sellaiset asiat ja tavat, joihin liittyy vahva tunnekokemus tai jota olemme tehneet tai kokeneet toistuvasti. Sen tehtävä on helpottaa jokapäivästä toimintaamme ja pitää meidät hengissä ja turvassa.

Esimerkiksi jos mietit autolla tai pyörällä ajoa, saatat ehkä tiedostaa kuinka haastavalta se tuntui silloin kun hyppäsit ensimmäistä kertaa auton rattiin tai pyörän päälle. Olit varmasti tuskallisen tietoinen kaikesta, mitä ajamiseen liittyi.

Tänä päivänä olet ajanut autolla tai pyörällä jo melkoisen monta kertaa ja tämän toiston kautta taito on siirtynyt autopilotille. Nyt kun ajat, mitä kaikkea muuta pystyisitkään tehdä samalla...? Ja toisaalta, kuinka hankalaa elämäsi olisikaan, jos joka aamu pitäisi jännätä autolla tai pyörällä ajoa yhtä paljon kun silloin ekalla kerralla....?

Alitajunnan mystinen puoli liittynee sinne tallentuneisiin tunnekokemuksiin. On hyvä muistaa, että vaikeidenkin tunnekokemusten tarkoituksena on toimia suojanamme tulevaisuudessa. Toisinaan nämä "ohjelmoinnit" saattavat ajanmyötä vanhentua ja ne täytyy päivittää tämän päivän tarpeita vastaaviksi. Joskus päivitys tapahtuu itsekseen, mutta toisinaan siihen tarvitaan terapiaa, valmennusta tai hypnoosia.

Menetänkö hypnoosissa kontrollini?

Et menetä kontrolliasi hypnoosissa. Voit koska tahansa halutessasi palata täyteen tietoisuuden ja virkeyden tilaan. Kun kyse on asiakastyöhön liittyvästä hypnoosista, ohjaajan tehtävä on hoitaa työnsä siten, että se palvelee sinun tarpeitasi ja tavoitteitasi. Kontrollin manipuloinnille ei siten ole mitään tarvetta tai perustetta. Lavahypnoosissa tehdään viihdettä tällä tavoin, mutta siinäkin hypnotisoitavan on luovutettava kontrollinsa pois vapaaehtoisesti.

Voit halutessasi myös puhua hypnoosin aikana aivan vapaasti tai olla puhumatta, pystyt itse säätelemään täysin mitä sanot ääneen ja mitä et. Voit toimia miten sinusta tuntuu parhaimmalta. Osa asiakkaistani puhuu mielellään hypnoosin aikana ja sessio on hyvin interaktiivinen. Osa taas syventyy mieluiten hiljaa, ja vastailee tarvittaessa kysymyksiini esim. nyökkäämällä.

Menetänkö hypnoosissa muistini?

Et menetä muistiasi hypnoosissa. Muistat jälkikäteen kaiken mitä hypnoosin aikana on tapahtunut. On mahdollista että ohjaajan hypnoosiäänen rauhallinen sointu saa sinut välillä nukahtelemaan. Silloin tulee kokemus "tipahtamisesta", eikä tietoiseen mieleen tallennu muistikuvia. Alitajunta on silti aktiivinen ja vastaanottavainen silloinkin.

Minulla on tapana äänittää hypnoosini, jotta asiakas voi kuunnella hypnoosin tarvittaessa jälkikäteen. Pääsyynä tähän on mahdollisuus hypnoosin vaikutusten vahvistamiseen kotonakin, mutta toisinaan se toimii varmistuksena, jos asiakas kokee tipahtaneensa. Näin voidaan välttää fiilis, että hypnoosi meni ihan hukkaan, koska voit aina kuunnella hypnoosin uudelleen.

 


Tagged as ,
Lue lisää